donderdag, september 22, 2005

Dag 20 San Francisco

Vanmorgen eerst naar Alcatraz gegaan. We hadden de eerste boot geboekt om 09:30 en maar goed ook want het was echt superdruk al op de eerste boot. Daar hadden we een audio tour (van te voren vanuit Nederland al geboekt allemaal) die heel erg interessant was. Ex-gevangenen vertelden het verhaal onder een audio-rondleiding wat het wel echt bijzonder maakte. De audio-tour leidde je door de celblokken die allemaal nog in oude staat waren. We hebben ook de cellen gezien van de beroemde ontsnapping van Alcatraz door de luchtschacht (zie bovenste foto).

De maskers (met echt haar v/d kapper) die ze gebruikten liggen allemaal nog in originele staat in de cellen, echt indrukwekkend (de ontsnappingscellen zijn ook nog in originele staat).

Je kon ook in een paar cellen ook echt in, echt heel klein allemaal. We hebben alles gezien; de keuken, eetzaal, ontspanningsruimte, kapper, isolatiecellen, celblokken, de cel waar Al Capone zat, de controlekamer etc.

Er was ook een ex-gevangene aanwezig, Darwin Coon. Als 26-jarige kwam hij in Alcatraz en heeft daar 4 jaar gezeten (1959-1963 is jaar van de sluiting van Alcatraz). Hij had gezeten voor bankoverval en gijzeling. Na alcatraz heeft hij nog 9,5 jaar in een andere gevangenis gezeten. Dit is nu een 72-jarige man die een boek had geschreven over zijn leven in Alcatraz. Hij zat ook gevangen in Alcatraz ten tijde van de beroemde ontsnapping en heeft meegeholpen aan de voorbereidingen van deze ontsnapping.

Na Alcatraz (we waren er pas om 13:00 of zo weg) zijn we even naar Pier 39 gelopen aan de kade waar de zeehonden lagen, echt leuk om te zien en een superlawaai allemaal dat ze maakten!

Daarna naar de Golden Gate Bridge gereden, het was gelukkig redelijk helder en blauwe lucht, want de brug schijnt vaak in de mist te liggen. Mooie brug!

Hierna naar Twin Peaks gereden, wat een van de mooiste uitzichtpunten van de stad is. Je kon gelukkig alles goed zien, want het was vrij helder. We hadden echt een heel mooi uitzicht over de stad zo.