maandag, september 19, 2005

Dag 17 Bishop - Yosemite

Vanmorgen vroeg wakker door de buren welke vanalles op de grond lieten vallen en een hoop herrie maakten. Dus ook maar om kwart over 6 opgestaan, we waren nu toch klaarwakker! We zijn als eerste vertrokken richting Mono Lake, een heel groot meer tegen Yosemite NP aan. Echt heel erg mooi, we waren er heel vroeg dus het was er heel rustig en koud. Vooral de ochtendzon met de tufa's (dat zijn puntrotsen in het water) was echt supermooi.

Daarna naar Bodie Ghost Town gereden een stukje verder. Dit is een verlaten spookstad. Echt gaaf om te zien. Van deze stad is nog maar 5% overgebleven en in volle glorie leefden er ca 10.000 mensen. Deze stad is waarschijnlijk ten onder gegaan aan de 'wicked people', er werd bijna elke dag iemand vermoord in deze stad waar veel drank ook een rol heeft gespeeld. Rond 1879 is deze stad is deze stad ten onder gegaan. We hebben een trailboekje gekocht omdat je zo precies kon zien wat er in elk nog bestaand 'huisje' gezeten heeft. Ook kon je goed in de huisjes kijken, wat erg leuk was, behang half op de grond, kapotte stoelen, glassplinters en zelfs doodskisten in het mortuarium! Je moest soms wel goed opletten waar je stapte want het was niet al te stevig meer allemaal!

Rond 2 uur 's middags via de Tioga pas (die dus open was) Yosemite NP binnen gereden. Via deze ingang was het meteen het hoogste punt van de pas, 9.985 feet ( 3.310m), erg mooi met de sneeuw op de achtergrond. Deze pas hebben we helemaal afgereden. Die was echt keimooi! Veel water, dome's (vlakke kale hoge rotsen), bomen en sneeuw, mooi!!


Aan het einde van de pas heb je de Tuolumne Gove waar Sequoia-bomen staan (superhoge bomen). Hier moesten we een paar mijl voor lopen, maar omdat we in dit gedeelte van het park niet meer komen hadden we zoiets van; laten we nu maar doen. We waren net 30 meter weg op de trail van het startbordje toen er links in de bossen allemaal takjes knisperden. Rudy zei al gelijk: kijk een beer! Ik had echt zoiets van: ja natuurlijk...
Maar het was er ECHT één! (we denken dat Anke deze ook heel graag had willen zien). Hij kwam omhoog naar het trailpad toe...iedereen was echt doodstil en stond foto's te maken en te filmen...en hij liep echt vlak voor onze voeten, en dat is niet overdreven, zo het trailpad over (is gefilmd dus bewijs is er dat het vlakbij was!). Het was echt maar 20 meter afstand of zo. Hij liep de bossen aan de andere kant van het pad in en iedereen erachteraan natuurlijk om foto's te maken, echt spannend/gaaf! Hier konden we 'm nog goed zien en ineens rende hij weg, echt supersnel, die zou je nooit voor kunnen blijven als hij je achterna rent. Hij liep naar de hoofdweg (!) welke door het park loopt en stak hier over, alle auto's op de rem...echt geweldig!!!

We hebben 'm goed gefilmd en veel foto's gemaakt in ieder geval, want de kans dat je hier een beer ziet bij een trail is niet zo groot! Ze zitten er wel, er staan overal borden enzo, maar ze zijn vaak schuw...

Hierna hoefden we allebei de trail niet meer zo nodig te lopen, want wie weet zaten er wel meer en het werd al tegen de avond. Bij de Mariposa Grove (helemaal onderin het park) staan deze bomen ook, dus we gaan ze daar overmorgen wel bekijken, leek ons beter!!!

We zijn het park uitgereden en arriveerden rond 19:00 bij onze lodge (Yosemite Bug Lodge), zo'n 32 km buiten het park. Dit is echt een backpackerslodge en niet duur. We hebben wel een aparte kamer (heel toepasselijk heet onze kamer bear), maar delen badkamer met nog 5 kamers en ook zijn overal grote slaapzalen enzo. Het ziet er allemaal heel netjes uit. Hier slapen we morgen nacht ook nog.