dinsdag, september 20, 2005

Dag 18 Yosemite NP

Vanmorgen de auto bij Yosemite Valley geparkeerd omdat we dit gedeelte vandaag wilden zien. Eerst naar het Visitor Center geweest hier om de ontmoeting met de beer te melden. Er staat namelijk in alle parkinformatie dat je beeractiviteit bij de rangers altijd moet melden. De ranger zei ook dat het verstandig was dat we gisteren die trail niet meer zijn gaan lopen omdat dit een jonge beer was en de moeder niet ver weg kon zijn dan. Verder was het laat in de middag en dan komt de beeractiviteit op gang zeg maar. We hebben ook een filmpje gezien dat beren gewoon deuren van auto's openrukken (wist niet dat ze zo sterk waren!) als ze maar iets ruiken waarvan ze denken dat het eten is (zo kan tandpasta al voor hun als eten ruiken!). De ranger zei ook dat we echt heel veel geluk hebben gehad dat we een beer zagen want er gaan zoveel mensen vaak naar Yosemite om beren te spotten en die hebben er nog nooit één gezien!

We zijn eerst naar het punt gegaan met de shuttle bus waar de trail naar de Vernal & Nevada Falls begint. Eerst naar de Vernal Fall (bovenste foto) gelopen/geklommen. Tot de footbrigde was het 2,6 km round trip. Maar hier viel het uitzicht nogal tegen. De Vernal Fall was echt nog ver weg ook al kon je m wel goed zien, maar we hadden echt zoiets van o, is dit het?! Dus we besloten om de Vernal Fall Trail verder te lopen tot het einde (totaal dan 4,8km round trip). Dit was nog maar 0,3 mijl maar je wilt niet weten wat voor een 0,3 mijl!
Deze ging helemaal omhoog langs de waterval tot je er op een paar meter afstand naast dan wel bovenop de Vernal Fall stond. Dat laatste stuk vanaf de footbridge was echt super afzien. Deze trail was dan ook als strenuous geclassificeerd en bestond uit het beklimmen van 600 hele steile, scheve rotstreden van verschillende hoogtes, echt heel erg zwaar. (Het laatste stuk was ook afgezet met hekken aan de afgrondkant)
Maar bovenop en onderweg loonde het uitzicht alle moeite, echt keimooi die 2 watervallen (eigenlijk 1, maar door de zomerdroogte was het geen volledige waterval meer) langs elkaar! We zijn tot een hoogte van 366m totaal geklommen tot de top van de waterval. In dat laatste stuk van die treden van 0,3 mijl zijn we 244 meter van de 366 meter in totaal gestegen dus dan kun je wel raden hoe steil dat laatste stuk was! Maar we waren echt blij dat we niet bij die footbridge waren gebleven, dat was echt zo zonde geweest!

Bovenop uitgerust en vanaf daar kon je de Nevada Fall al zien, en hier zijn we ook heen gelopen. Weer klimmen, nog zo'n 300 m hoger, maar we zijn hier niet helemaal tot het einde gegaan omdat je 'm zo al keidichtbij en mooi zag. Ook een hele mooie waterval.
Toen moesten we weer helemaal terug naar benenden, dat was echt ook heel zwaar want die 600 treden waren zo scheef, schuin en steil dat je benen echt trilden op een gegeven moment van jezelf in evenwicht houden. De rest naar beneden was een makkie en om half 5 waren we pas weer terug bij de shuttle bus stop. Hierna nog bij de Bridalveil Fall gestopt en bekeken, ook mooi! Helaas stonden de Yosemite Falls allebei droog (pas sinds 2 weken dus net pech!)...dus die konden we helaas niet zien.


Na Bridalveil Fall zijn we naar Glacier Point gereden op 2.200 meter hoogte. Hier had je echt een supermooi uitzicht over de vallei en kon je de beroemde Half Dome (zie foto hiernaast) heel erg goed zien! We zagen ook de Vernal en Nevada Falls stromen rechts van de Dome, echt heel mooi punt hier!


Rond 19:00 zijn we richting uitgang van het park gereden richting onze lodge waar we rond 20:45 aankwamen...

We zijn trouwens deze vakantie al 3x mensen tegengekomen die we al eerder eens hebben gezien en waar we een praatje mee hebben gemaakt. Vandaag kwamen we bovenop de Vernal Fall een duits stelletje tegen wat we in Page ook al tegen waren gekomen (hoe groot is die kans?!?)